برشکاری ورقهای فلزی فرایندی است که طی آن ورقهای فلزی بهمنظور استفاده در محصولات دیگر و تولید محصول دیگری از هم جدا میشوند. معیارهایی چون ضخامت ورق فلزی، اهمیت دقت و کیفیت برش، بهرهوری و هزینه از عوامل تعیینکننده انتخاب نوع روش برشکاری ورق فلزی است.
انواع روش های برشکاری ورق های فلزی
- برشکاری با گیوتین:
این روش به طور محدود مورداستفاده قرار میگیرد. ورقهای با ضخامت متوسط و ضخیم توسط گیوتینهای هیدرولیکی و مکانیکی مطابق نقشه برش داده میشوند. در برشکاری با گیوتین معمولاً تیغه پایینی ثابت و تیغه بالایی بطور عمودی حرکت کرده و نسبت به تیغه پایینی دارای زاویه 1 تا 6 درجه است. قیمت ورق و محصول در این روش متفاوت تر از دیگر روش های برشکاری است.
- برشکاری با واترجت:
در برشکاری با واترجت طیف گستردهای از ورقهای فلزی با فشار بسیار زیاد آب یا مخلوطی از آب و ماده ساینده نظیر گارنت یا اکسید آلومینیوم، برش زده میشوند. میزان فشار دستگاه واترجت قابل تنظیم است. جایی که قطعه برش خورده نسبت به حرارت و دمای زیاد حساس باشند نظیر ماشینسازی و صنایع هوایی از برش واترجت استفاده میشود. فشار آب در دستگاه واترجت تقریباً 30 برابر فشار آب کارواش است. ورقهای فلزی با ضخامت بین 150 تا 230 میلیمتر را با این روش برش میدهند. برشکاری واترجت در انتهای کار هیچگونه ضایعاتی تولید نمیکند و آب کمی مصرف میکند.
- برشکاری لیزری:
از جمله روشهایی است که آثار حرارتی بر ورق فلزی ایجاد میکند. برشکاری لیزری برای جداسازی ورقهای فلزی با ضخامت کمتر از 2 تا 31 میلیمتر انجام میشود. برشکاری لیزری برای ورقهای با ضخامت بالا سرعت پایین و برای ورقهای فلزی با ضخامت پایین سرعت برش بالایی دارد. برشکاری لیزری دو نوع لیزر کربندیاکسید و فایبر دارد که متناسب با ورق فلزی یکی از این روشها انتخاب میشود. در برشکاری لیزری نیاز به اپراتور در زمان برش نیست و روشی سریع و پرهزینه است.
- برشکاری هوا گاز:
در برشکاری ورق فلزی با روش هوا گاز برش با استفاده از گاز قابل اشتعال بهوسیله مشعل پمپ برشکاری انجام میگیرد و بهمنظور برش فولاد با آلیاژ سبک، ورقهای فلزی ضخیم و فولادهای کربنی از این روش استفاده میکنند. از معایب این روش سرعت پایین عملیات برشکاری است، اما ورقهای ضخیم بالای 25 میلیمتر را با این روش برش میزنند.
- برشکاری پلاسما:
از جمله روشهایی است که آثار حرارتی بر ورق فلزی ایجاد میکند. سرعت روش پلاسما از روش هوا گاز بالاتر بوده و برای برشکاری ورقهای فلزی فولادی با درصد کمکربن مورداستفاده قرار میگیرد اما کیفیت در این روش کمی پایین است. در این روش ترکیبی از هوای فشرده، گازهای اکسیژن و نوبل از دهانه نازل خارج و در سطح فلزات حرارت ایجاد میکند. عموماً بهجای برشکاری با شعله از برشکاری پلاسما استفاده میکنند. برشکاری پلاسما دارای مزایایی چون سرعت بالای کار، کیفیتت و دقت بالا، انعطافپذیری بالا و قیمت مناسب است.
- برشکاری با شعله:
از جمله روشهایی است که آثار حرارتی بر ورق فلزی ایجاد میکند. در برشکاری با شعله فلز را تا درجه حرارت ذوب حرارت میدهند و این کار از طریق جریان اکسیژن خالص و پاشیدن یا پراندن اکسید آهن مذاب به اطراف در زیر فشار جت اکسیژن انجام میگیرد.
- برشکاری سیمی:
به روش برشکاری سیمی روش وایرکات هم میگویند. اگر لازم است ورق فلزی بدون فشار و استرس برش داده شود از این روش استفاده میکنند. برای برش ورق فلزی با ضخامت کم از این روش استفاده میکنند.
- فرزکاری:
قدیمیترین روش برش ورقهای فلزی است که برشکاری با ماشین فرز انجام میگیرد.
خم کاری ورق های فلزی
خمکاری عملیاتی است که طی آن قسمتی از ورق فلزی با حفظ سطح مقطع تاحدامکان از مسیر اصلی خارج و به مسیر دلخواه هدایت میشود. خمکاری ورقهای فلزی کج کردن ورق حول یک محور مستقیم بهمنظور ایجاد تغییر شکل دائمی در ورق فلزی است. باتوجهبه جنس و ضخامت ورق فلزی، طرح موردنظر برای خم شدن و میزان خمش از روش مناسب جهت خمکاری ورقهای فلزی استفاده میکنند. ابعاد و ضخامت ورق فلزی و نوع خم، زاویه خم و طرح اولیه برای خمکاری از معیارهای انتخاب نوع خم بهینه است. روشهایی چون خمکاری V، خمکاری فلنج، خمکاری برشی، خمکاری دورانی، خمکاری منحنی، خمکاری هوایی و خمکاری U یا کانالی از جمله روشهای خمکاری هستند.
- خمکاری V رایجترین روش خمکاری است که در این روش بهگونهای ورق فلزی پانچ میشود.
- خمکاری فلنج، خمکاری لبههای فلزات ورق تا 90 درجه است. در این روش فلنج در معرض تنش محیطی قرار میگیرد که اگر بیش از حد باشد سبب چروک لبههای فلنج میگردد و احتمال چروکیدگی با کاهش شعاع انحنای فلنج بیشتر خواهد شد.
- خمکاری برشی روشی است که توسط سمبههای برشی انجام میگیرد.
- خمکاری دورانی از سمبه و پانچ برای خمکاری استفاده میکنند.
- خمکاری هوایی که دون نیاز به سمبه عملیات خمکاری توسط نیروی وارده از پانچ انجام میشود.