مواد نسوز یا همان دیرگدازها، موادی هستند که جهت ساخت ابزار آلات و ظروف مقاوم به دما به کار برده می شوند. خواص مواد نسوز می تواند به افراد کمک کند تا بدین وسیله آن ها را از یکدیگر تفکیک کنند و با توجه به خواصشان در موارد متعددی از آن ها استفاده کنند. در این مقاله قصد داریم انواع مواد نسوز و خواص آن ها را برایتان شرح دهیم؛ اما قبل از آن بیایید با خواص مواد نسوز آشنا شویم.
خواص مواد نسوز
• باید در مقابل حرارتی که در کوره تولید می شود از خود مقاومت نشان دهند.
• در مقابل شوک های حرارتی (سرد و گرم شدن ناگهانی) مقاوم باشند و آسیب نبینند.
• مواد نسوز باید در مقابل سایش نیز تحملی بالا را داشته باشند.
• مواد نسوز نباید با تغییر دما با تغییرات انقباض و انبساطی درگیر شوند.
• مقاومت آن ها باید در مقابل خوردگی و زنگ زدگی بالا باشد.
• مواد نسوز باید نقش عایق حرارتی را به خوبی ایفا کنند.
• دیرگدازها به هیچ عنوان نباید در دماهای بالا واکنش شیمیایی بدهند.
• مواد نسوز باید طوری طراحی شوند که اگر در کوره های الکتریکی از آن ها استفاده شد، قابلیت رسانایی نداشته باشند.
• غیر قابل نفوذ بودن در مقابل سایر مایعات و گازها از جمله خواص مهمی است که مواد نسوز باید آن را داشته باشند.
انواع مواد نسوز
تمام دیرگدازها با توجه به رفتار شیمیایی که دارند طبقه بندی می شوند. مواد نسوز اسیدی، مواد نسوز اساسی و مواد نسوز خنثی از انواع مواد نسوز به شمار می روند که هر یک از آنها خاصیتی خارق العاده دارند. ما در ادامه درباره هر یک از مواد مذکور توضیح مختصری دراختیارتان قرار خواهیم داد. در این راستا می توان گفت مواد نسوز اسیدی و مواد نسوز خنثی از مهم ترین نوع مواد نسوز یا دیرگدازها به شمار می روند.
دیرگدازهای اساسی؟
درباره دیرگدازهای اساسی باید بگوییم که اکسیدهای بازی هیچ سیلیس آزادی ندارند و به هیچ عنوان با مواد بازی واکنش نمی دهند. از مهم ترین دیرگدازهای اساسی می توان به منیزیت، آهک و دولومیت و… اشاره کرد.
مواد نسوز اسیدی
در بین مواد نسوز هر کدام با مواد بازی واکنش داد یعنی یک دیرگداز اسیدی هست. مواد نسوز اسیدی از سیلیس یا مواد حاوی سیلیس تشکیل شده است. مواد نسوز اسیدی با فرمول SiO2 به صورت ماسه، سنگ دیناس و کوارتز و… می باشند. از مهم ترین مواد اسیدی نسوز می توان به خاک رس آتشی و آجر سیلیسی و آجر نسوز و… اشاره کرد.
خاصیت آجرهای نسوز
- در مقابل حرارت بالا واکنش نشان نمی دهد و مقاوم است.
- به هیچ عنوان پوسته نمی شود.
- از ضریب انبساط حرارتی پایینی برخوردار است.
خاصیت آجرهای سیلیسی
- هیچ گونه حفره و تخلخلی در آن دیده نمی شود.
- در دمای بالا قادر است ظرفیت تحمل بار خود را بالا ببرد.
- در مقابل شوک الکتریکی از توانایی مقاومتی پایینی برخوردار هستند.
برای بررسی و کسب اطلاعات بیشتر آجر نسوز همراه ما باشید.
دیرگدازهای خنثی
دیرگدازهای خنثی از جمله مهم ترین مواد نسوز به شمار می روند که نظر تعداد زیادی از کاربران را به سمت خود جلب کرده اند. همان طوری که از نام این دیرگدازها مشخص است، این مواد در حالت خنثی به سر می برند و به هیچ عنوان با اکسیدهای بازی و اسیدی واکنش نمی دهند و ترکیب نمی شوند. در واقع می توان گفت این مواد مقاوم در برابر اسید و بازها هستند. کربن گرافیکی و کرومیت از جمله دیرگدازهای خنثی به شمار می روند. همان طوری که در مطالب فوق خواندید انواع مواد نسوز و دیرگدازها شامل سه بخش اصلی هستند. برترین دیرگدازها را می توان در دسته سوم یعنی دیرگدازهای خنثی یافت. دلیل این امر عدم واکنش دهی آن ها نسبت به مواد بازی و اسیدی می باشد.
برای بررسی قیمت و خرید مواد نسوز وارد لینک روبرو شوید – قیمت مواد نسوز