مقالات مرتبط
ورق گالوانیزه چیست ؟ نحوه تولید و کاربرد
در صنعت دو عنصر کاربردی فولاد و آهن، از عناصری هستند که دچار خوردگی، زنگ زدن و در ادامه دچار تضعیف و فروریختن سازه فولادی خواهد شد. بهمنظور جلوگیری از خوردگی و تخریب گالوانیزه میکنند. گالوانیزه زمانی پدیدار میشود که با فلز روی پوشش دهند. قیمت ورق گالوانیزه با میزان روی بر سطح ورق فلزی و کیفیت عملیات گالوازیناسیون متفاوت است. اگر بعد از تولید برای مصارف خاصی آن را رنگ بزنند، ورق رنگی به دست خواهد آمد که قیمت ورق رنگی به دلیل پوشش رنگ بکار رفته در آن و کیفیت رنگ، با ورق گالوانیزه معمولی متفاوت خواهد بود. اگر تمایل دارید تا با نحوه تولید آن آشنا شوید و از کاربردهایش مطلع شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی کوتاه ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه میتوان اینگونه بیان کرد با عنصر روی برای مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی پوشیده شده باشد، ورق گالوانیزه میگویند. گالوانیزه کردن ورق به دو روش انجام میگیرد. روش اول روش حرارتی یا گالوانیزه گرم و روش دوم روش الکتروپلات یا الکتروگالوانیزه است. روش حرارتی رایجتر است. به میزان عنصر روی بر سطح ورق فلزی کوتینگ میگویند.
میزان کوتینگ یا به عبارتی مقدار عنصر روی بر سطح به عوامل زیادی چون میزان ترکیبات ورق فولادی، کیفیت سطح ، کیفیت مراحل اجرایی پیش از رویاندود کردن ، مدتزمان غوطهوری در مذاب روی در روش حرارتی یا گالوانیزه گرم، سرعت عمل در خارج کردن ورق فلزی از روی مذاب، نحوه سردکردن و تکنولوژی مورداستفاده در روش گالوازیناسیون بستگی دارد. از جمله تفاوت ورق رنگی با گالوانیزه میتوان به این اشاره کرد که ورق رنگی همان گالوانیزهای است که بعد از رویاندود کردن ایجاد ورق گالوانیزه رنگآمیزی میشود و در قسمتهای خاصی از صنعت ساختمان، لوازمخانگی، حملونقل و ... کاربرد دارد.
نحوه تولید ورق گالوانیزه
رویاندود کردن ورق فلزی سبب ایجاد ورق گالوانیزه میشود. این عملیات رویاندود کردن از دو طریق انجام میشود. روش اول گالوانیزه یا رویاندود کردن که به آن روش حرارتی یا گالوانیزه گرم گویند، ورق فلزی را در مخزن مذابی از روی فرو میبرند تا عنصر روی به سطح ورق فلزی چون فولاد و آهن بچسبد و با ایجاد لایهای از روی بر سطح فلز ورق گالوانیزه در مقابل خورندگی و اکسیدشدگی مقاوم شود. پیش از عملیات گالوانیزاسیون یکی از مهمترین مراحل آمادهسازی سطحی ورق فلزی است. اگر سطح ورق فلزی تمیز و صیقلی نباشد مذاب روی به سطح فلز نخواهد چسبید.
فرایند آمادهسازی سطحی ورق فلزی شامل چربیگیری، اسیدشویی و فلاکسزنی است. در مرحله چربیگیری که از اولین مراحل پیش گالوانیزاسیون است، ورق فلزی داخل یک حمام حاوی محلول قلیایی که دمایی بین 70 تا 90 درجه سانتیگراد دارند غوطه ور میشود. فرایند چربیگیری ذرات خاک، اثرات رنگ، چربی، روغن و سایر آلودگیها را از سطح ورق فلزی پاک میکند. زمان چربیگیری بین 5 تا 15 دقیقه متفاوت بوده و این زمان بستگی به آلودگیهای سطحی روی ورق فلزی دارد. آلودگیهایی چون رنگهای روغنی، پوسته های حاصل از عملیات نورد و سربارههای حاصل از جوشکاری از سطح پاک نمیشوند و پیش از عملیات چربیگیری با عملیات مکانیکی دیگری نظیر سندبلاست میبایست سطوح ورق فلزی را پاکیزه و عاری از هرگونه آلودگی کرد.
در مرحله اسیدشویی که بهمنظور ازبینبردن پوسته های اکسید آهن از روی ورق فلزی انجام میشود، ورق فلزی در محلولی از اسید هیدروکلریک غوطهور شده و پوستهها از سطح ورق فولادی پاک میشوند. غلظت اسید بسته به میزان درجه آلودگی سطح فلز تغییر میکند. برای اینکه خطر خوردگی زودهنگام ورق فلزی در محلول اسیدی از بین برود، داخل محلول اسیدی یک اینهیتور اضافه میکنند. بعد از فرایند اسیدشویی ورق فلزی در حمام آب شسته میشود. در مرحله فلاکسزنی قطعه اسیدشویی شده در محلولی حاوی کلرید آمونیوم - کلرید روی با نسبت وزنی مناسب غوطه ور میشود.
با این کار تمامی اکسیدهای باقیمانده از سطح فولاد جدا شده و یک محافظ نازک بر سطح ورق فلزی ایجاد میشود. پس از عملیات فلاکسزنی ورق فلزی در دمای 80 درجه سانتیگراد خشک میشود. پس از سه عملیات پیش گالوانیزاسیون که در بالا اشاره شد و بهواسطه آنها تمامی آلودگیها از روی ورق فلزی جدا شد، ورق فلزی تمیز به مخزنی از مذاب روی وارد میشود و در این حمام غوطهور میگردد. دمای مذاب روی 45 درجه سانتیگراد است و در این دما چسبندگی بهتری میان روی و سطح ورق فلزی انجام میشود. پس از خارج کردن ورق فلزی از روی مذاب، روی اضافی با چکاندن و لرزاندن ورق فلزی شرهگیری شده و ورق گالوانیزه به دست خواهد آمد.
روش دوم گالوانیزه که به آن لکتروپلات یا الکتروگالوانیزه گویند، از محلول فلز سولفات روی یا سیانید بر روی ورقهای فلزی و فولادی توسط برق استفاده میشود. در روش الکتروپلات اگرچه ضخامت کمتری از فلز روی بر ورق ایجاد میشود اما سطح ورق بسیار صاف و صیقلی خواهد بود. روش الکتروگالوانیزه پوشش روی سبکتر و نازکتر بوده و میتوان ضخامت آن را دقیقاً کنترل کرد. ورق حاصل از گالوانیزاسیون به روش الکتروپلات بهسادگی رنگآمیزی شده و ورق مورداستفاده در بدنه خودرو از روش الکتروپلات گالوانیزه میشود.
کاربرد ورق گالوانیزه
ورق گالوانیزه دارای مزایایی است که محدوده استفاده از این نوع ورق را گسترش میدهد. اگرچه برای روی اندود یا گالوانیزه کردن ورق فلزی هزینه بیشتری صورت میگیرد اما به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی که بر ورق ایجاد میشود، هزینه نگهداری کاهش مییابد و بهگونهای هزینه عملیات گالوانیزاسیون جبران میشود. در خصوص طول عمر ورقهای گالوانیزه نیز باید اذعان کرد که عمر مفید این نوع از ورقها 20 تا 70 سال، به اقتضای محیط مورداستفاده از ورق گالوانیزه متفاوت است. در سطح جهانی برای ورق گالوانیزه استانداردهای بیشتری تخصیصیافته و برای همین قابلیت اطمینان بالاتری را به کاربران خود میدهد.
مطابق با ماهیت عملیات گالوانیزاسیون، ورق گالوانیزه مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی، اکسیدشدگی و اصطکاک دارند. ورقهای گالوانیزه دارای سطحی صاف و صیقلی بوده و با چشم غیرمسلح میتوان سطوح این ورقها را تست و بررسی کرد. باتوجهبه مزایای بسیاری که برای ورق گالوانیزه قائلند کاربرد ورق گالوانیزه بهخصوص در مناطقی که احتمال خوردگی و اکسیدشدگی بیشتر است، بالاتر است. در گسترهای از صنایع چون اتومبیل، کشاورزی، حملونقل، خودروسازی، ساختمانسازی، صنعت کاغذ، صنعت لوله، صنایع لوازمخانگی بالاخص یخچالسازی، کابینتسازی، ساخت انواع بشکه و تانکر، سیستمهای تصفیه هوا و کانالهای کولر، صنعت الکترونیک، تابلوهای راهنماییورانندگی، گاردریلهای خیابانها، شیروانی ساختمان، گلخانهها، سینی و نردبان کابل، لوله فولادی برق و ... کاربرد دارند.
برای بررسی قیمت و خرید ورق گالوانیزه وارد لینک روبرو شوید - قیمت ورق گالوانیزه
دیدگاه خود را بنویسید
مقالات مرتبط