مقالات مرتبط
ورق گرم b و c چیست ؟ [ تفاوت ورق hb و hc ]
عملیات نورد کردن عبارت از باریک کردن و کاهش ضخامت محصولات نیمهتمام فولادی نظیر شمش بیلت و اسلب است. در این فرایند از غلتکهایی از جنس فولاد استفاده میشود. ورقهای فولادی به دو روش گرم و سرد نورد میشوند. پردازش فولاد نورد گرم در دمای بالا حتی بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد در دمای 925 درجه سانتیگراد به بالا انجام میگیرد. درحالیکه نورد سرد بعد از پروسه نورد گرم شروع میشود. فولاد نورد سرد باعث ایجاد تلورانس ابعادی دقیق و کیفیت سطحی بالاتر میشود. از انواع ورقهایی که با نورد گرم تولید میشوند میتوان به ورقهای b و c اشاره کرد. ورق گرم b و c را با نامهای HB و HC نیز میشناسند. عموماً از ورقهای گرم b و c نوردکاران و پروفیلسازان استفاده میکنند.
تفاوت ورق گرم b و c
- ورق گرم b و c همانطور که از نام ان پیداست حاصل از فرایند نورد گرم فولاد است و تفاوت این دو ورق در ضخامت و ابعاد آنها است.
- ورق گرم b دارای عرض 1250 در 1200 میلیمتر و ضخامت 4 میلیمتر است.
- ورق گرم c دارای عرض 1300، 1350، 1400 و 1450 و ضخامت 5 تا 6 میلیمتر است.
تفاوت ورق HB و HC
ورق گرم b همان ورق HB و ورق گرم c همان ورق HC است. هر دوی ورق HB و HC از نورد گرم بدست میآیند. ورق HB دارای عرض 1250 در 1200 میلیمتر و ضخامت 4 میلیمتر دارد. ورق HC دارای عرض 1300، 1350، 1400 و 1450 و ضخامت 5 تا 6 میلیمتر است.
ویژگیهای فولاد نورد گرم
در فرایند نورد گرم دو غلتک فولادی در خلاف جهت یکدیگر چرخانده شده و فلز ورودی توسط ریلی به سمت غلتکها میرود. دمای فولاد در فرایند نورد گرم نزدیک به 925 درجه سانتیگراد است و در فرایند نورد گرم ضخامت فولاد کاهش و طول آن افزایش مییابد. فرایند نورد گرم شامل مراحلی چون کوره پیشگرم، قفسه پوسته شکن عمودی، نورد گرم خشن، نورد گرم پایانی، خنک کاری و کلاف پیچ میباشد. کیفیت فولاد حاصل از نورد گرم نسبت به کیفیت فولاد حاصل از نورد سرد کمتر است. فولاد نورد گرم سیاه است درحالیکه فولاد نورد سرد سطح صاف و صیقلی بالاتری دارد. در نورد گرم دمای یکسان در تمامی نقاط فولاد اهمیت دارد و در صورت رسیدن دمای غیریکنواخت به سطوح مختلف فولاد، سطوح یکسانی به دست نمیآید و ابعاد فولاد به طور یکسان تغییر نخواهد کرد. ویژگیهای فولاد نورد گرم شامل موارد زیر است:
- سطح فلسدار و غیر مسطح ناشی از سرد شدن از دمای بالا
- نیاز به عملیات کمتر نسبت به نورد سرد و فرایند آن سادهتر است و به مقدار نیروی کاری کمتری نیاز دارد.
- فرایند خنک شدن فولاد حاصل از نورد گرم در دمای اتاق صورت میگیرد
- فولاد حاصل از نورد گرم بدون فشار داخلی و سختی کرنشی است
- فولاد حاصل از نورد گرم ابعاد غیر دقیقی دارد.
- فولاد حاصل از نورد گرم ارزانتر از فولاد نورد سرد است.
- فولاد حاصل از نورد گرم کربن بالاتری داشته و انعطافپذیری کمتری دارد.
- لبههای منحنی در محصولات میلهای و صفحهای به دلیل انقباض و پرداخت نهایی غیردقیق
- بهمنظور نورد شمشهای بزرگ از نورد گرم استفاده میشود.
- درصورتیکه پرداخت نهایی در فولاد نورد گرم مورد اهمیت باشد با استفاده از فرایندهایی چون اسیدشویی، سنگزنی و شنشویی سطح ناصاف یا فلسدار فولاد نورد گرم را صاف و صیقلیتر و با پرداخت نهایی بهتری ایجاد میکنند. برای بررسی لیست قیمت ورق اسید شویی با ما همراه باشید
ویژگیهای فولاد نورد سرد
فولاد نورد سرد بهواقع همان فولاد نورد گرم است با این تفاوت که فرایندهای بیشتری بر آنها اعمال میشود. محصول حاصل از فرایند نورد گرم درصورتیکه نیاز به ضخامت کمتر و تغییر شکل داشته باشد، بعد از فرایند اسیدشویی تحت فرایند نورد سرد قرار میگیرد. فولاد نورد سرد استحکام کششی و سختی بالاتری دارد و این امر به دلیل حذف نقطه تسلیم است. فولاد نورد سرد دارای سطحی صاف و صیقلی و براق است. به دلیل انجام مراحل بیشتری در فرایند نورد سرد چون سمبادهزنی قیمت فولاد نورد سرد کمتر است. فولاد نورد سرد کربن کمتری داشته و انعطافپذیری بالایی دارد. ویژگیهای فولاد نورد سرد شامل موارد زیر است:
- فولاد نورد سرد قدرت و استحکام بالاتری نسبت به فولاد نورد گرم دارد.
- سطح فولاد نورد سرد صاف و صیقلی است.
- ماشینکاری فولاد نورد سرد راحتتر است.
- قیمت فولاد نورد سرد نسبت به فولاد نورد گرم بالاتر است.
- فولاد نورد سرد کربن کمتری داشته و انعطاف بالاتری دارد.
- فولاد نورد سرد دارای صفحات و لولههای با زوایای قائمی و لبهها و گوشههای دقیق هستند.
- از فولاد نورد سرد عموماً در خودروسازی، تجهیزات خانگی، دستگاههای الکتریکی، تجهیزات ساختمانی و ... استفاده میشود. برای بررسی لیست قیمت ورق با ما همراه باشید.
دیدگاه خود را بنویسید
مقالات مرتبط