خبرصنعت ریخته‌گری

توافق برای عرضه ارز صادراتی فولاد در تالار دوم؛ گامی مهم در حمایت از تولیدکنندگان زنجیره فولاد

۵ ساعت پیش

۳ دقیقه مطالعه

توافق برای عرضه ارز صادراتی فولاد در تالار دوم؛ گامی مهم در حمایت از تولیدکنندگان زنجیره فولاد

به گزارش پایگاه خبری عصر معدن به نقل از ایسنا، معاون وزیر صمت و رئیس هیأت عامل ایمیدرو از توافق جدید میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی برای عرضه ارز صادراتی زنجیره فولاد در تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا خبر داد.
بر اساس این تصمیم، شرایطی فراهم شده تا صادرکنندگان فولاد بتوانند ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ نزدیک‌تر به بازار آزاد عرضه کنند؛ اقدامی که انتظار می‌رود به احیای صرفه اقتصادی صادرات و بهبود نقدینگی در صنعت فولاد کشور منجر شود.

در همین رابطه، وحید یعقوبی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در تشریح جزئیات این تصمیم گفت:

«تا ابتدای سال ۱۴۰۳، طبق مصوبه بانک مرکزی، صادرکنندگان زنجیره فولاد موظف بودند ارز حاصل از صادرات خود را در تالار اول مرکز مبادله و با نرخ دولتی عرضه کنند؛ نرخی که همواره پایین‌تر از قیمت واقعی بازار بود.»

وی افزود:

«در ماه‌های اخیر فاصله قابل توجهی میان نرخ تالار اول و تالار دوم ایجاد شده بود. در حالی که بیشتر صنایع امکان عرضه ارز خود در تالار دوم را داشتند، صنایع فولاد و پتروشیمی از این امکان محروم بودند. این مسئله عملاً نوعی اجحاف در حق این صنایع بود، چراکه واحدهای فولادی برای واردات قطعات و تجهیزات ناچار به خرید ارز با نرخ آزاد بودند، اما هنگام صادرات باید ارز خود را با نرخ دولتی عرضه می‌کردند؛ شرایطی که سودآوری صادرات را از بین برده بود.»

سایه کارت‌های بازرگانی یک‌بارمصرف بر صادرات فولاد

یعقوبی در ادامه با اشاره به یکی از چالش‌های جدی حوزه صادرات، گفت:

«متأسفانه در کنار تولیدکنندگان واقعی، برخی افراد با کارت‌های بازرگانی یک‌بارمصرف اقدام به صادرات می‌کنند و ارز حاصل از صادرات خود را به کشور بازنمی‌گردانند. در نتیجه، آمار بازگشت ارز در بخش فولاد به‌صورت کلی کاهش یافته و این موضوع به نام تولیدکنندگان واقعی ثبت می‌شود.»

او تأکید کرد که صادرکنندگان واقعی زنجیره فولاد همواره ارز صادراتی خود را بازمی‌گردانند، اما به‌دلیل رفتار غیرشفاف برخی صادرکنندگان مقطعی، صادرات واقعی این بخش به کمتر از ۴۰ درصد ظرفیت پیشین رسیده و عملاً از توجیه اقتصادی خارج شده است.

عرضه ارز فولادی‌ها در تالار دوم؛ تصمیمی اثرگذار اما ناقص

به گفته دبیر انجمن فولاد، با افت صادرات و کاهش جذابیت بازار، دولت در نهایت تصمیم گرفت امکان عرضه ارز صادراتی فولادی‌ها در تالار دوم را فراهم کند. وی افزود:

«این تصمیم بدون شک برای واحدهای صادرات‌محور مثبت است و می‌تواند زمینه‌ساز رونق صادرات فولاد ایران شود. با این حال، طبق بخشنامه فعلی بانک مرکزی، این مجوز فعلاً تنها برای محصولات نهایی زنجیره فولاد از جمله میلگرد و پروفیل فولادی صادر شده است، در حالی که سایر حلقه‌ها مانند کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی هنوز مشمول این مقررات نیستند.»

ضرورت نگاه یکپارچه به کل زنجیره فولاد

یعقوبی در پایان هشدار داد:

«اگر این سیاست به‌صورت جامع در کل زنجیره فولاد اجرا نشود، شاهد رقابت منفی در بازارهای صادراتی و اختلال در تعادل قیمتی بازار داخلی خواهیم بود. در چنین شرایطی ممکن است اختلاف غیرمنطقی میان قیمت حلقه‌های مختلف زنجیره ایجاد شود. بنابراین لازم است نگاه یکپارچه‌ای به کل زنجیره فولاد وجود داشته باشد تا همه واحدها بتوانند ارز حاصل از صادرات خود را در تالار دوم عرضه کنند.»

او خاطرنشان کرد که اجرای کامل این سیاست، ضمن افزایش بازگشت ارز به کشور، می‌تواند انگیزه استفاده از کارت‌های بازرگانی یک‌بارمصرف را کاهش دهد و مسیر بازگشت منابع ارزی را شفاف‌تر و قابل‌ردیابی‌تر کند.