دیرگداز های ریختنی
دیرگدازهای ریختنی موادی هستند که دارای دانههای دیرگداز ریز و درشت بوده و به دقت دانهبندی شده است. سپس در حالت خامی مواد با کمک یک ماده چسبنده حالت چسبندگی به خود میگیرند. بعد از اینکه به مواد گرما داده میشود، عامل چسبنده تبخیر میشود و مواد پیوند سرامیکی برقرار میکنند. سیمانهای دارای آلومینا با درصد بالا اصلی ترین عامل چسبندگی هستند که در تولید دیرگدازهای ریختنی استفاده میشوند. باقی عوامل چسبندگی که در این مواد استفاده میشوند سیلیس کلوئیدی و هیدرات آلومینا هستند.
مواد دیرگداز ریختنی ابتدا با آب مخلوط شده و سپس توسط پمپاژ و یا پاشش در جای خود نصب میشوند. برای جایگذاری مواد در کوره به ویبراتور نیاز است.
مواد دیرگداز ریختنی که حاوی سیمان میباشند را معمولا بر حسب مقدار سیمانی که دارند دسته بندی میکنند. اجرامی که در حدود 15 تا 30 درصد سیمان دارند را در دسته مواد ریختنی مرسوم قرار میدهند. با ظهور تکنولوژی دیرگداز، افزودنیهای شیمیایی به فرآورده های دیرگداز اضافه شدند تا میزان آب و سیمانی که برای آماده سازی عایق دیرگداز نیاز است را به حداقل برسانند. در نتیجه این فعالیتها، محصولاتی تولید شدند که مقاومت و دوام بیشتری دارند. مواد ریختنی کم سیمان حاوی تقریبا 3 تا 10 درصد بوده و مواد بسیار کم سیمان حاوی ترکیب سیمان کم تر از 3 درصد هستند. جرمهای ریختنی روان نوعی از مواد دیرگداز ریختنی هستند که میتوان بدون ابزار ویبراتور آنها را جایگذاری نمود.
مواد دیرگداز پلاستیکی
مواد دیرگداز پلاستیکی، جرمهای مونولیتیکی هستند که یا با آب پخته شده و یا با یک عامل چسبندگی آمیخته میشوند.
مواد دیرگداز تعمیراتی ( patching)
مواد دیرگداز تعمیراتی ساختار یکسانی با مواد دیرگداز پلاستیکی داشته و انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند. این ویژگی باعث میشود تا بر روی محل مورد نظر کوبیده شوند.
مواد دیرگداز پوششی
مواد دیرگداز پوششی برای حفاظت از مواد دیرگداز در برابر حملات شیمیایی استفاده میشوند. این مواد معمولا برای پوشش سطح رویی عایق استفاده میشوند. مواد دیرگداز پوششی ضخامت کمی دارند.
ملات های دیرگداز
ملاتها، حاوی مواد پایهای جرمهای دیرگداز هستند که با آب مخلوط شده و یک نوع چسب ایجاد میکنند. این ملاتها برای جایگذاری و چسباندن دیرگدازهای شکل دار مانند آجرها استفاده میشوند و معمولا با کشیدن ماله در جای خود قرار میگیرند.