امروزه اکثر محصولات فلزی به شکل ورق فولادی تولید میشوند و هرکدام برای مصارف خاصی مورداستفاده قرار میگیرند. از جمله انواع آن میتوان به ورق سیاه، روغنی، آجدار، گالوانیزه، استیل، مسی، رنگی، کرکرهای، اسیدشویی شده و … اشاره کرد که هرکدام دارای مزایا و معایبی بوده و کاربرد خاصی دارند. در برخی موارد نیاز است که به دلیل مقاومت بالاتر و ظاهر و جلوهای بهتر رنگآمیزی شود و لایه رنگ را پس از گذراندن چندین مرحله بر ورق فلزی قرار میدهند و رنگی به دست میآید، درصورتیکه ورق فلزی گالوانیزه و روی اندود شده را رنگی کنند.
آنگاه ورق رنگی گالوانیزه خواهیم داشت که هم مزایای ورق گالوانیزه و هم مزایای رنگی را دارد. قیمت ورق گالوانیزه بدون رنگ به دلیل فرایند روی اندود کردن ورق فلزی نسبت به ورق معمولی بیشتر است، همچنین که ورق رنگی گالوانیزه به دلیل فرایند رنگآمیزی ورق گالوانیزه بالاتر از ورق گالوانیزه بدون رنگ است. درصورتیکه نیاز باشد ظاهری زیباتر و استحکام بالاتری داشته باشیم، ورق فلزی را رنگ زده و ورق رنگی تولید میشود. قیمت ورق رنگی به دلیل لایههای رنگ که بهصورت الکترواستاتیک بر ورق ایجاد شده و بهخاطر پوشش نهایی از جنس اپوکسی و پلیاورتان که روی رنگ بهمنظور محافظت از لایه رنگی زده میشود، نسبت به ورق فلزی بدون رنگ و معمولی بیشتر است. در پاسخ به سوال ورق رنگی چیست میتوان بیان کرد که در صورت نیاز به زیبایی و ظاهری بهتر ورق فلزی تولید شده را رنگ کرده و لایهای از اپوکسی بر روی رنگ برای محافظت از آن قرار میدهند. همچنین در این میان اگر به مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی نیاز باشد با استفاده از فرایند گالوانیزاسیون ورق فلزی را گالوانیزه میکنند.
بهمنظور گالوانیزه کردن کافی است بهگونهای عنصر روی را بر سطح فلزی بچسبانیم. به این منظور از دو روش کلی شامل روش حرارتی یا روش الکتروگالوانیزه استفاده میکنند که هرکدام مزایا و معایب خود را دارد و ورق گالوانیزه ایجاد شده توسط هرکدام از این روشها ویژگیهای خاص خود را به همراه دارد. ولی در نهایت در فرایند گالوانیزه کردن هرکدام از روشها ورق فلزی روی اندود شده و نسبت به خوردگی، رطوبت و اکسیدشوندگی مقاومت پیدا میکند.
معرفی کوتاه ورق رنگی گالوانیزه
ورق رنگی گالوانیزه همان ورق گالوانیزه است که به طور الکترواستاتیک لایههایی از رنگ بر روی آن قرار گرفته و در انتها برای محافظت از رنگ لایه اپوکسی یا پلیاورتان بر روی ورق رنگی گالوانیزه زده میشود. تمامی مزایای ورق گالوانیزه نظیر مقاومت در برابر خوردگی و اکسیدشوندگی، طول عمر بالا و سبک بودن را دارا هستند و تنها برای بهدستآوردن ظاهری زیبا و رنگی رنگ زدهشدهاند تا بتوانند در سقف شیروانی و حصارکشی مورداستفاده قرار گیرند.
انواع ورق رنگی
- ورق رنگی طرح شادولاین:
ورق شادولاین از جمله ورقهای رنگی گالوانیزه است که روی اندود، موجدار و رنگی است. روی اندود بودن از جمله ویژگیهای ورق گالوانیزه است که ورق فلزی را در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم میسازد. ورقهای شادولاین بسته به نوع کاربرد عملیات خمکاری متفاوتی خواهند داشت و در طرحهای کرکرهای، سینوسی یا ذوزنقهای تولید میشوند. در سقف شیروانی استفاده میشود.
خمکاری و موج ورق بهگونهای است که آب را به پایین و سطح زمین هدایت کند. از جمله مزایای ورق گالوانیزه آن است که باتوجهبه پوشش روی اندود و گالوانیزه و رنگ موجود بر سطح فلزی، شادولاین سبک است و وزن کمتری نسبت به سایر ورقهای فولادی دارد. ورق شادولاین به دلیل گالوانیزه بودن آن علاوه بر مقاومت در برابر رطوبت و خوردگی دارای طول عمر بالایی نیز هست.
از شادولاین علاوه بر کاربرد اصلی آن که در سقفهای شیروانی است در سقفهای سایه بان پارکینگ، پارتیشنبندی سالنهای کارگاهی و برای ساخت انواع خانههای پیش ساخته استفاده میشود. ازآنجاکه ورق شادولاین از نوع ورق گالوانیزه است لذا دارای عرض 100 تا 125 سانتیمتر است ولی پس از فرمینگ ورق فلزی و تبدیل آن به شکل خاص و موجدار به عرض 90 تا 115 سانتیمتر تغییر میکند. طول ورق شادولاین به سفارش مشتری برش میخورد. وزن هر متر ورق شادولاین حدود 5 کیلوگرم است. برای بررسی لیست قیمت ورق رنگی با ما همراه باشید
- ورق رنگی گالوانیزه طرح سفال پالرمو:
دلیل نامگذاری بر این ورقها شهری در ایتالیا است که سقف تمام خانههای آن شهر با این ورق ساخته شده است. ورق رنگی گالوانیزه طرح سفال پالرمو مقاومت بالایی داشته و ضخامت آن بین 20 تا 25 میلیمتر متغیر است.
- ورق رنگی طرح ذوزنقهای:
ورق رنگی ذوزنقه از جمله ورقهای رنگی گالوانیزه با ضخامت بین 3/0 تا 2 میلیمتر بوده که در عرضهای 100 الی 125 سانتیمتر تولید میشود. از ورق گالوانیزه ذوزنقه رنگی در سولههای صنعتی، سقفهای شیروانی و حصار ساختمان استفاده میشود و کاربرد دارد.
- ورق رنگی گالوانیزه کرکرهای یا ورق شیروانی:
قدیمیترین نوع از ورق رنگی فلزی، کرکر یا شیروانی است. این ورق رنگی فلزی جهت پوشش سقف و دیوار سوله کاربرد دارند.
- ورق رنگی گالوانیزه سینوسی:
ورق رنگی گالوانیزه سینوسی شبیه ورق ذوزنقهای است با این تفاوت که گالوانیزه ذوزنقه به نسبت ورق کرکره سینوسی موجهایی بافاصله دورتر از یکدیگر در عرض دارند. البته در رنگی گالوانیزه ذوزنقه فرمینگ ذوزنقه و در رنگی گالوانیزه سینوسی یا کرکرهای فرمینگ نیمدایره ایجاد میشود.
روش تولید ورق رنگی گالوانیزه
بهمنظور تولید ورق رنگی گالوانیزه پس از تولید ورق گالوانیزه آن را رنگ میکنند. ورق رنگی گالوانیزه طی فرایندی به نام الکترواستاتیک تولید و به بازار عرضه میشود. بهمنظور تولید ورق رنگی فلزی پس از تولید ورق گالوانیزه، ورق فلزی میبایست برای رنگآمیزی آماده شود و طی مراحل ذیل آمادهسازی ورق فلزی انجام میگیرد. در مرحله چربیزدایی که هدف از این مرحله حذف چربی و ناخالصیهای روی ورق فلزی است، عملیات برسکاری با استفاده از غلتکهای مخصوص انجام میگیرد.
برسکاری باهدف صاف و یکنواخت کردن سطح ورق فلزی انجام میشود. در ادامه فرایند آمادهسازی ورق فلزی بهمنظور رنگآمیزی، ورق با آب شستشو شده و بعد با استفاده از هوادهی مناسب خشک میشود. قبل از واردشدن به مرحله رنگآمیزی، یکلایه پرایمر بر سطح ورق کشیده میشود. بعد از کشیدن لایه پرایمر ، چندین لایه رنگ مخصوص به ورق فلزی زده و ورق فلزی را در نهایت داخل کوره قرار میدهند.
در انتها و پس از خنک شدن ورق رنگی فلزی، ورق فلزی ایجاد شده دارای مقاومت، رنگ و شکلپذیری عالی خواهد بود. در نهایت بعد از کنترل کیفی محصول نهایی، یکلایه پلیاتیلن و یا پروپیلن اعمال خواهد شد. انواع پوشش استفاده شده بر ورق رنگی فلزی بسته به کارخانه تولید ورق رنگی متفاوت است و شامل پلیاستر، اپوکسی، پلیاورتان، پی وی دی اف، اکریلیک، پلیآمید و … میباشد. لایه تاپ کت یا لایه روی ورق رنگی معادل 20 تا 25 میکرون است و اگر ضخامت پوشش بالا برود ایجاد طرح و بافت مانند سنگ، چوب و چرم بر ورق امکانپذیر است. برای بررسی لیست قیمت ورق با ما همراه باشید.