صنایع برای فعال بودن و سودآوری نیاز به تجهیزات مختلفی دارند. یکی از پرمصرف ترین تجهیزات صنعتی لوله های فولادی هستند که در انواع درزدار و بدون درز به بازار عرضه می شوند. هرکدام از این مقاطع فولادی ویژگی ها و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. لوله های درزدار به این دلیل که در مراحل تولید خود فرایندی از جوشکاری را طی می کنند، به لوله درز جوشی نیز شناخته می شوند. اما ویژگی ها و کاربردهای لوله درزدار چیست و استفاده از آن چه اهمیتی برای صنایع دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوالات برسیم.
لوله درزدار چیست؟
روش تولید لوله درزدار به این صورت است که ورق های فولادی که کاربردهای زیادی نیز در صنایع دارند را با ابعاد و ضخامت های مشخص برش زده، به کمک دستگاه غلتکی تحت نورد قرار داده و لبه های آن ها را به یکدیگر جوش می دهند تا در نهایت به شکل یک لوله فولادی درآیند. این لوله ها، به دلیل داشتن جای درز و جوش روی سطح خود به لوله درزدار جوشی معروف هستند.
در پاسخ به این سوال که مهم ترین مرحله تولید لوله درزدار چیست؟ می توان گفت همان مرحله جوشکاری ورق هاست که نحوه انجام آن اهمیت و حساسیت زیادی دارد. همین روش جوشکاری لوله درزدار باعث می شود تا این محصول با تنوع زیادی در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد. علاوه بر این، چگونگی جوشکاری دو سمت لوله در میزان مقاومت و سطح کیفی آن ها تاثیر بسیار زیادی دارد. از جمله رایج ترین و پرکاربردترین روش های جوشکاری لوله درزدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوش دادن با فیوژن الکتریکی
- جوشکاری از طریق مقاومت الکتریکی
- جوشکاری مارپیچی
- جوشکاری از طریق فرکانس بالا
اصولا لوله درزدار جوشی به دلیل مراحل ساخت نه چندان پیچیده و روش نصب راحتی که دارد، نسبت به لوله های بدون درز از قیمت های مناسب تر و به صرفه تری برخوردار است.
برای بررسی قیمت و خرید لوله وارد لینک روبرو شوید – قیمت لوله
انواع لوله درزدار از نظر نوع جوش
لوله درزدار به طرق مختلفی دسته بندی می شود. این محصول را می توان براساس نوع جوش، نوع مصرف و سایز به گروه های مختلفی تقسیم کرد. انواع لوله درزدار براساس نوع جوش به شرح زیر هستند:
لوله درزدار اسپیرال یا مارپیچی (SAW)
SAW مخفف عبارت Submerged Arc Welding است. زمانی که ورق فولادی برای تولید لوله درزدار از درون دستگاه به شکل مارپیچی بیرون می آید، محصول تولید شده، لوله درزدار مارپیچی یا اسپیرال است. برای انجام مراحل جوشکاری این ورق ها، از الکترود و یک پودر مخصوص استفاده می کنند. از همین رو به این روش تولید، جوشکاری زیرپودری گفته می شود.
لوله درز مستقیم جوش الکتریکی (ERW)
ERW مخفف عبارت Electric Resistance Welding است. برای جوشکاری ورق ها در این روش از جوشکاری مقاومت الکتریکی استفاده می شود.
لوله درز مستقیم و درز مخفی (EFW)
EFW مخفف عبارت Electric Fusion Welding است. در این روش، برای جوشکاری ورق ها از روش جوشکاری ذوبی الکتریکی استفاده می شود.
لوله درزدار (HFW)
HFW مخفف عبارت High Frequency Welding است. جوشکاری در این روش به شکلی کاملا پیشرفته انجام می شود. ورق ها با جدیدترین فناوری های روز دنیا و تحت فرکانس بالا و عملیات حرارتی جوشکاری می شوند. در این روش جوش لوله هم از درون و هم از بیرون درز انجام می شود.
سوالی که برای برخی از افراد ایجاد می شود این است که تست لوله درزدار چیست و این کار را به چه دلیلی انجام می دهند. اصولا برای اینکه بتوان از لوله درزدار در صنایع مختلف استفاده کرد، آن را تحت یک سری تست ها و آزمایشات فنی قرار می دهند. این تست ها بیشتر برای اطمینان از عدم وجود نشتی در لوله هاست. درصورتی که چنین تست هایی انجام نشود، لوله تولید شده در بازار را با عنوان لوله سیاه درزدار معرفی می کنند.
انواع لوله درزدار از نظر نوع مصرف
انواع لوله درزدار از نظر نوع مصرف عبارتند از:
لوله درزدار معمولی
لوله های درزدار معمولی را در ابتدا تحت فشار آب قرار داده و خم می کنند. در مرحله بعد آزمایشات لازم بر روی آن ها انجام شده تا به سطح کیفی موردنظر برسند. استاندارد طولی این لوله ها چیزی بین 4 الی 10 متر است. از لوله درزدار معمولی می توان جهت انتقال مایعات کم فشار با حرارت کم استفاده کرد.
لوله درزدار گالوانیزه
لوله های فولادی درزدار معمولی ممکن است در برابر عواملی همچون آب یا رطوبت دچار خوردگی و یا پوسیدگی شوند. برای جلوگیری از این اتفاق بر روی لوله از یک روکش فلزی گالوانیزه استفاده می کنند که باعث افزایش طول عمر آن می شود. گالوانیزاسیون نامی است که به این فرایند می دهند و به دو روش نورد سرد و گرم انجام می شود.
لوله درزدار ترانسفورماتور
برای تولید لوله حرارتی ترانسفورماتور از این لوله ها استفاده می کنند. این لوله ها به شکل های مختلفی همچون مستطیلی، مربعی یا کلاهی به بازار عرضه می شوند و بیشترین موارد مصرف آن ها در صنایعی همچون؛ کشاورزی، خودروسازی، صنعت ساخت درب و پنجره و… است.
لوله درزدار داربستی
احتمالا این نوع لوله ها را در اطراف ساختمان های در حال ساخت یا تعمیر به وفور مشاهده کرده اید. لوله درزدار داربستی به طور خاص برای پروژه های ساختمانی به کار می رود. از آن جایی که این لوله ها دارای درز هستند نباید از آن ها برای انتقال گاز یا آب استفاده کرد.
لوله درزدار مارپیچی
این لوله ها نسبت به لوله درزدار معمولی از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردارند. کیفیت بسیار بالای جوش باعث شده تا از این لوله ها در ساخت محصولاتی همچون سیستم تهویه، سیستم های دفع سموم و یا برای جابجایی مواد از داخل کامیون استفاده کنند.
لوله سیاه درزدار
همانطور که از نام این لوله پیداست، ماده اولیه در ساخت آن، ورق سیاه صنعتی است. استاندارد ساخت این ورق DIN2440 است و بیشترین موارد کاربرد آن در صنایع ساخت قطعات، صنعت خودروسازی و ساختمان سازی است. لوله سیاه درزدار در دو نوع سبک و سنگین به بازار عرضه می شود. لوله سیاه درزدار سبک با اندازه ای بین 1 الی 3 اینچ تولید شده و وزنی معادل 5 الی 7 کیلوگرم دارد. در مقابل لوله سیاه درزدار سنگین با اندازه 2 الی 8 اینچ به بازار عرضه می شود و وزنی معادل 7 الی 152 کیلوگرم دارد. قیمت لوله سیاه درزدار سبک نسبت به نوع سنگین آن، کمی مقرون به صرفه تر و مناسب تر است.
انواع لوله درزدار از نظر اندازه و سایز
یکی از فاکتورهای تعیین کننده در تنوع لوله درزدار اندازه و سایز آن است. این محصولات از نظر اندازه تنوع بسیار زیادی دارند. اندازه این لوله ها چیزی بین 0.2 اینچ الی 120 اینچ است. همچنین این محصولات را می توان با طولی بین 6 الی 12 متر و ضخامت 2 الی 20 میلی متر تهیه کرد.
برای بررسی و کسب اطلاعات بیشتر لوله گالوانیزه همراه ما باشید.
کاربردهای لوله درزدار چیست؟
از مهم ترین موارد مصرف و کاربردهای لوله درزدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد در ساخت سازه های فلزی
- استفاده از برخی از این لوله ها برای انتقال سیالات
- کاربرد برای ساخت انواع ظروف بزرگ
- کاربرد در صنایع خودروسازی
- کاربرد در صنعت کشتی سازی
- برای پروژه های عمرانی مهم همچون پل سازی
- به عنوان داربست برای حفظ و افزایش ایمنی کارگران
- جهت افزایش ایمنی ساختمان در زمان تعمیر یا ساخت
- سیستم گرمایشی و بخار
- جهت قفسه سازی
- تولید و ساخت قطعات صنعتی
- صنعت معدن و ساخت تونل
- برای ساخت پروفیل قوطی
- به عنوان حفاظ یا حصار در مکان های مختلف
- برای لوله کشی فاضلاب و…
مهم ترین ویژگی های لوله درزدار چیست؟
اگر با ویژگی ها و مشخصات لوله درزدار بیشتر آشنا شویم، قطعا در زمان خرید، انتخاب مناسب تری خواهیم داشت. برخی از مهم ترین ویژگی های لوله درزدار به شرح زیر هستند:
- روش جوشکاری این لوله ها به سه روش مختلف انجام می شود. در برخی از این لوله ها، عملیات جوشکاری در قطر داخلی لوله انجام می شود. در برخی دیگر جوشکاری در قطر خارجی لوله انجام می شود و در دسته سوم هم، لوله از درون و بیرون تحت عملیات جوشکاری قرار می گیرد.
- لوله درز جوشی سرعت نصب و راه اندازی بسیار بالایی دارد. این عامل باعث می شود تا هنگام اجرای لوله ها در زمان افراد صرفه جویی به عمل آید.
- لوله درزدار تنها یکی از صدها مدل لوله صنعتی است که در چرخه صنعت به کار می رود. این لوله از نظر قیمت نسبت به دیگر انواع لوله صنعتی ارزان تر است و همین هزینه پایین و مناسب، آن را به یکی از پرمصرف ترین لوله های صنعتی تبدیل کرده است.
- همانطور که پیش از این اشاره کردیم، لوله درزدار در سایزها و اندازه های مختلفی به بازار عرضه شده و نصب تمامی سایزهای آن به راحتی انجام می شود و برای راه اندازی و اجرا کردن آن ها نیاز به تخصص زیادی نیست.
- تنوع در ضخامت، طول و اندازه لوله درزدار باعث شده تا این محصول گستره وسیعی از کاربردها را در صنایع مختلف شامل شده و کاربردهای زیادی داشته باشد.
- این لوله ها نسبت به لوله های بدون درز از مقاومت و استحکام پایین تری برخوردار هستند. همین عامل یکی از دلایل ارزان تر بودن لوله درزدار جوشی نسبت به لوله بدون درز است.
- در ساخت لوله درزدار یک سری استانداردها از قبل مشخص شده است که خریداران می توانند براساس جداولی که برای این محصولات ارائه شده، اقدام به خرید کنند.
برای بررسی قیمت و خرید لوله درزدار وارد لینک روبرو شوید – قیمت لوله درزدار